Tratamentul de canal (endodontia) este o operatie de extirpare (scoatere) a nervilor din canalele radiculare ale dintilor. Aceasta procedura este necesara de cele mai multe ori pentru a salva un dinte infectat. Dintele infectat lasat in pace pe termen lung poate duce la aparitia unui abces periapical. Abcesul periapical se observa fe radiografie ca o pata neagra la virful radacinii. Pata reprezinta o pierdere de os. Esta foarte important sa se rezolve problema inainte sa se agraveze si mai mult.
Procedura
Primul pas consta in anestezierea zonei afectate. Dupa aceasta se creaza un loc de acces dinspre fata ocluzala (ce care vine in contact cu dintii antagonisti). Doctorul determina apoi lungimea de luru pentru fiecare canal. Canalele sint curatate si pregatite pentru materialul de obturatie. Odata pregatite, canalele se umplu si sigileaza cu materialul de obturatie. Dintele este pregatit pentru lucrarea definitiva, care este recomandat sa fie o coroana (in special in zonele laterale, unde sint presiuni masticatorii mari).
De ce am nevoie de un tratament de canal?
Sint numeroase motivele pentru care sint necesare tratamentele de canal. Printre acestea se numara obturatiile adinci si mari care ajung in preajma camerei pulpare, fracturarea dintelui cu expunerea nervului, fisurarea dintelui si afectarea nervului etc.
Semne/Simptome
Durere remanenta de intesitate moderata pina la mare la contactul cu alimente sau lichide reci sau calde
Durere de intensitate mica pina la mare la mucarea pe dintele respectiv
Sensibilitate la percutie sau la presiune pe dinte
Dureri de dinti care va trezesc noaptea din somn
O umflatura pe gingie din care se scurge puroi sau o secretie sanguinolenta